Modulaire Gemeenschappelijke Regeling'Alles voor een optimale dienstverlening naar de inwoners'

Toelichting breakout sessie Regionaal Bureau Leerlingzaken

Het jaarverslag van het RBL richt zich niet op een kalenderjaar maar op een schooljaar. Daarom publiceert het RBL haar jaarverslag in de eerste helft van het nieuwe schooljaar. Klik hier voor het digitale jaarverslag. In de breakout sessie ging het RBL in op het verhaal achter de cijfers. Een aantal verhalen staan in het jaarverslag en worden gedeeld met de filmpjes in de presentatie.

Schoolsluiting
De scholen zijn sinds woensdag 16 december voor de tweede keer gesloten. Vanuit scholen en de politiek zijn er opnieuw zorgen over de kwetsbare jeugdigen. Net als tijdens de eerste schoolsluiting is de inzet van leerplicht- en RMC consulenten van groot belang bij het in beeld houden van de jeugdigen. Het werk van het RBL gaat gewoon door.

Tijdens de eerste schoolsluiting kwamen er 646 meldingen bij het RBL binnen. Gebrek aan motivatie was vaak een reden voor jeugdigen om niet deel te nemen aan het onderwijs op afstand, maar ook, vooral in het begin, het gebrek aan de juiste middelen of het missen van een ondersteunend thuisnetwerk. In 51 gevallen kreeg de school of het RBL helemaal geen contact meer met het gezin en zijn de consulenten van het RBL op deurbezoek gegaan.

Aansluiting
Voor de uitgeschreven jeugdigen die ouder zijn dan 18 jaar, zagen we dat er meer jeugdigen terug gingen naar school. Dit is een tendens die we vaker hebben gezien wanneer het op de arbeidsmarkt moeilijker werd voor jeugdigen. Dit zorgt ervoor dat jeugdigen sneller aan de kant staan. Het wordt een spannend jaar: hebben jeugdigen zich goed genoeg kunnen oriënteren met behulp van de digitale middelen die beschikbaar waren? Hoe vinden zij het online onderwijs op het mbo? Hebben zij voldoende vaardigheden om dit te kunnen volgen? En hebben zij voldoende motivatie om de opleiding af te maken? Of hadden zij misschien wel een andere keuze willen maken (arbeid), maar was dit op dat moment niet haalbaar? De verwachting is dan ook dat we deze jeugdigen meer zullen gaan zien in schooljaar 2020-2021 en dat de jeugdigen die werk hebben verder af zal nemen.

Cookie-instellingen