Binnen een gemeenschappelijke regeling neemt het algemeen bestuur formeel de besluiten. Omdat deze besluiten direct effect hebben op iedere deelnemende gemeente is geregeld dat gemeenteraden vooraf invloed kunnen uitoefenen op de belangrijke besluiten die worden genomen. Dit betekent dat:
- De gemeenteraad vooraf zaken kan meegeven aan het college om in te brengen bij de bestuurscommissies en/of het algemeen bestuur;
- Gemeenteraden hun zienswijze kunnen geven bij de programmaplannen en begrotingen;
- Gemeenteraden hun zienswijze kunnen geven bij een instellingsbesluit voor een bestuurscommissie.
- Gemeenteraden hun zienwijze kunnen geven bij een wijzigingsvoorstel van de gemeenschappelijke regeling;
- Gemeenteraden bij wijziging van de regeling daarna expliciet hun toestemming geven aan hun colleges;
- Gemeenteraden krijgen het vastgestelde jaarverslag en de jaarrekening samen met het programmaplan en begroting van het komende jaar. Deze documenten ontvangen de raden voor 1 april van ieder jaar.
Deze input van gemeenteraden wordt meegewogen alvorens het algemeen bestuur van de MGR een besluit neemt. Omdat de gemeenteraden deze belangrijke rol hebben, worden vooraf door de MGR informatiebijeenkomsten gehouden voor raadsleden om hen goed te informeren over de zaken die voorliggen zoals:
- Wat de beoogde resultaten zijn voor de toekomst en hoe de begroting eruit ziet om deze resultaten te kunnen behalen;
- Welke relevante ontwikkelingen er zijn in het programma Zorg, Onderwijs of Participatie en hoe de MGR hierop inspeelt.
- Welke resultaten er afgelopen jaar zijn geboekt en wat dat heeft gekost per gemeente.